Çoğu zaman en basit gıdalar sağlığınız için en iyisidir ve
bu Tabiat Ana'nın, protein, sağlıklı yağlar, lif, bitki sterolleri,
antioksidanlar ve birçok vitamin ve mineralden oluşan mükemmel bir paket
hazırladığı kabuklu kuruyemişler için kesinlikle geçerlidir.
Araştırmalar, sağlığınızı çok kolay ulaşılan
"dozlarda" çeşitli şekillerde artırabileceğini gösterdiğinden, kabuklu
kuruyemişler arasında cevizin kral olduğu söylenebilir.
Günde sadece bir ons ceviz (yaklaşık yedi kabuklu ceviz)
yemek yararlı özelliklerinden yararlanmak için yeterlidir.
Ceviz Tüketmenin En
Önemli 7 Sebebi
Ceviz, Brezilya fıstığı, kaju fıstığı, fındık, macadamia
fıstığı, çam fıstığı ve antep fıstığı ile birlikte ağaç kuruyemiş ailesine aittir. Her birinin kendi benzersiz
beslenme profili vardır.
Örneğin cevizlerin çeyreği bir fincanı, günlük önerilen
bitki esaslı omega-3 yağının % 100'ünden fazlasını, ayrıca yüksek miktarlarda
bakır, manganez, molibden ve biyotin sağlar. Ceviz hakkında en heyecan verici
araştırmaların bazıları şunları içerir:
1. KANSERLE MÜCADELE ÖZELLİKLERİ
Ceviz, yalnızca prostat kanseri riskini değil aynı zamanda
göğüs kanserini de azaltabilir. Bir çalışmada, 18 hafta boyunca 2.4 ons
cevizini yemiş fareler, aynı miktarda yağ tüketen ancak diğer kaynaklardan
tüketilen kontrol grubuna kıyasla, çok daha küçük ve yavaş büyüyen prostat
tümörleri taşıdılar.
Genel olarak bütün ceviz diyeti prostat kanseri büyümesini
yüzde 30 ila 40 oranında düşürdü. Farelerle ilgili bir başka araştırmaya göre,
günde sadece iki avuç ceviz insan eşdeğeri göğüs kanseri riskini yarı yarıya
azalttı ve tümör büyümesini de yüzde 50 azalttı.
2. KALP SAĞLIĞI
Ceviz, kalp hastalığı olan insanlara çoklu vasküler yararlar
sağlayan, veya birden fazla kardiyal risk faktörü nedeniyle kalp hastalığı
riskini artıran amino asit l-arginin içerir.
Ceviz ayrıca, anti-inflamatuar ve patolojik kan pıhtılarının
oluşumunu engelleyebilen, bitki esaslı omega-3 yağ alfa-linolenik asit (ALA)
içerir. Araştırmalar ALA yüksek diyet yiyen kişilerin ölümcül bir kalp krizi
geçirme olasılığının düşük olduğunu ve ani kardiyak ölüm riski neredeyse yüzde
50 daha düşük olduğunu gösteriyor.
Günde sadece dört ceviz yemenin, kalp-sağlıklı ALA'nın kan
düzeylerini önemli ölçüde artıracağı ve ceviz tüketiminin sağlıklı kolestrol
düzeylerini desteklediği gösterilmiştir.
Ayrı bir araştırma, günde yalnızca bir ons ceviz yemenin
kardiyovasküler riski 4 azaltabileceğini ve yüksek kardiyovasküler riski
bulunanların arasında fıstık tüketiminin sıklığının artması ölüm riskini önemli
ölçüde düşürdüğünü gösterdi.5
3. GÜÇLÜ ANTİOKSİDAN
Yaşa bağlı kötüleşmenin tam ortasında olan serbest
radikallerle mücadele ederek ne kadar hızlı yaşlanacağınızı kontrol etmesine
yardımcı olduğuna inanılan antioksidanlar sağlığınız için çok önemlidir.
Ceviz, yalnızca birkaç gıdada bulunan çeşitli eşsiz ve güçlü
antioksidanlar içerir. Buna, kuinon juglonu, tanin tellimagrandin ve flavonol
morin dahildir.
Cevizler, serbest radikal süpürmede o kadar güçlü olan
antioksidanlar içerir ki araştırmacılar onları "olağanüstü" olarak
nitelendirirler ve araştırmalar ceviz polifenollerinin kimyasal olarak uyarılan
karaciğer hasarını önlemeye yardım ettiğini gösteriyor.
Bir başka çalışmada, araştırmacılar kurabiyelerde, özellikle
cevizlerin güçlü antioksidan güçleri olduğunu keşfettiler. Ceviz polifenolleri,
test edilen fındıklar arasında ve aynı zamanda en yüksek lipoproteine bağlı
antioksidan aktivitesi arasında en iyi etkinliğe sahipti.
4. KİLO KONTROLÜ
Ceviz gibi sağlıklı kuruyemişlerin diyetinize eklenmesi zaman içinde ideal
kilonuzu korumanıza yardımcı olabilir. 31 denemenin bir derlemesinde,
diyetlerinde diğer gıdalar için yer fıstığı veya fıstık bulunan kişiler,
bellerinde yaklaşık 1.4 libre ve yarım inçlik bir kaybetti.10 Ceviz yemesi de
sadece üç gün sonra artmış doyma ile ilişkilendirildi.
5. ERKEK SAĞLIĞI AÇISINDAN
Ceviz daha az bilinen
faydalarından biri de erkek doğurganlık üzerindeki etkisidir. Batı tarzı bir
diyet tüketen erkekler arasında günde 75 gram (bir buçuk fincanın biraz
üstünde) ceviz eklenmesi, canlılık, hareketlilik ve morfoloji gibi önemli
derecede sperm kalitesini artırdı.
6. BEYİN SAĞLIĞI
Ceviz, E vitamini, folat, melatonin, omega-3 yağları ve
antioksidanlar gibi çeşitli nöroprotektif bileşikler içerir. Araştırma, ceviz
tüketiminin genç erişkinlerde artan akıl yürütme de dahil olmak üzere beyin
sağlığını destekleyebileceğini gösteriyor.
Bir çalışmada ayrıca, yüksek antioksidan ,
Bir araştırma ayrıca ceviz gibi yüksek antioksidan gıdaların
tüketilmesinin "yaşlanmada ortaya çıkan oksidatif strese karşı
savunmasızlığı azaltabileceğini", "sağlık süresini artırdığını"
ve ayrıca "yaşlanmada bilişsel ve motor fonksiyonları
güçlendirdiğini" tespit etti.
7. Diyabet
Ceviz içerisindeki faydalı diyet yağının, tip 2
diyabetlilerde metabolik parametreleri iyileştirdiği gösterilmiştir. Dört
çeyrek ceviz yiyen tip 2 diyabetli aşırı kilolu yetişkinler günlük açlık
insülin düzeylerinde önemli oranda azalma sağladı ve ilk üç ayda fayda sağladı.
Neden Cevizi Yemelisiniz
?
Kabuklu bir cevizin en dış tabakası - beyazımsı, pul pul
(bazen mumlu) kısmı acı bir tada sahiptir ancak onu kaldırma isteğine
direnirler. Ceviz içerisindeki antioksidanların yüzde 90'ına kadarının cilde
bulandığı ve onu tüketmenin en sağlıklı bölümlerinden biri haline getirdiği
düşünülmektedir. Sağlığınız üzerindeki olumlu etkileri artırmak için, organik
ve çiğ fındık, ışınlanmamış veya fıstığı arayın.
Ayrıca, cevizlerin çok bozulabilir olduğunu ve sağlıklı
yağlarının kolayca hasar gördüğünü unutmayın. Kabuklu ceviz alıyorsanız,
büzülmüş veya kokuyor kokmuş veya taze olduğunu doğrulayamayacaklarınızdan
kaçının. Cevizler kabuklu olsun olmasın, buzdolabınızda veya derin
dondurucudaki hava geçirmez bir kapta saklanmalıdır. Ceviz hızlı bir atıştırma
harikasıdır, ancak tadına hayran değilseniz, yine de pürüzsüz karışımlarla avantajlar
elde edebilirsiniz. Ya da mevcut diğer sağlıklı kuruyemişlerden birini deneyebilirsiniz.
Cevizlerin kalitesini, bir gecede suya batırarak daha da
geliştirebilirsiniz; bu, bazı enzim inhibitörlerini ve fitik asidi düşürme
eğiliminde olacaktır. Islatıldıktan sonra, onlar gevrek olduklarinda çok daha
lezzetli olduklarindan, tekrar gevrek olana kadar 105 ila 110 Fahrenheit'lik
düsük bir sicak su dehidrate yapabilirler.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder